Гласуваме на 770 места в чужбина, най-много са секциите в Турция и Великобритания

На 770 места в чужбина, разпределени в 60 държави ще гласуват българите на предстоящите избори на 9 юни.

Над 700 представители на държавата ще бъдат командировани за вота, за да помагат в работата на секции в чужбина. Секциите зад граница са близо 770. В около една трета от тях ще има и машина за гласуване.

Най-много секции има в Турция – 166. В четири от тях ще има избори „две в едно“, съобщи на Светлан Стоев, постоянен секретар на МВнР, предава БТА.

Във Великобритания ще има 118 секции, в четири от тях ще има възможност за гласуване и на двата вида избори. И в двете държави това са дипломатическите и консулските представителства.

В Германия ще има 103 избирателни секции, където ще може да се гласува и за представители в Народното събрание и за Европейски парламент. Следват Испания, САЩ, Гърция, Италия, Нидерландия, Белгия, Канада, Австрия, Франция.

В 245 избирателни секции ще има машинно гласуване. В Турция са 109; в Германия – 36; в Обединеното кралство – 31; в Испания – 13; в САЩ – 10. После се нареждат другите държави: Австрия – шест; Франция – пет; Белгия и Канада – четири; Гърция, Кипър и Швейцария – три; Италия и Сърбия – две. По една машина ще има в Дания, Ирландия, Люксембург, Обединените арабски емирства, Португалия, Чехия и Швеция, съобщи още Стоев.

На вота 2 в 1: сгъваме бюлетината като оригами

- реклама -