Гладът удължава живота

От години се правят диетични опити в цял свят. Учените морят с глад лабораторни мишки и се удивляват от получените резултати: старите индивиди се подмладяват пред очите им, излекуват се от старческите си болести – като рак и слабоумие, а продължителността на живота им се увеличава два пъти в сравнение с техните събратя, които се тъпчат до насита.

Но защо диетата върши такива чудеса? В какво се състои тайната на феномена на гладуването?

starvationСпоред изследователите всички живи същества са снабдени с механизми, които им помагат да оцелеят в трудни условия, когато няма храна. Организмът на гладните зверчета превключва на използването на вътрешните резерви -запасите от хранителни вещества. Главна роля започва да играе т.нар. вътреклетъчен метаболизъм, който изчиства клетките и в резултат способства за удължаването на живота.

Това правило е приложимо и при хората. Именно затова много диетолози препоръчват веднъж седмично (или месечно) да правим разтоварващи дни. Според специалистите умереният глад предизвиква малък стрес, а той, на свой ред, укрепва имунитета и оздравява организма.

За да усетим ползата, не трябва да гладуваме често – достатъчен е един ден месечно.

11-12glАко ви е трудно, не гладувайте през целия ден, а се откажете поне от вечерята. Започнете с малко, с времето стомахът ви ще се смали и по-лесно ще понасяте глада. В този случай рискът от сърдечносъдови заболявания намалява с 40%.

Не трябва да се забравя обаче, че хората са различни и във всеки случай не са лабораторни мишки. Затова на едни гладуването действа добре, а на други – не особено (организмът отслабва, снижава се мускулната маса, влошава се настроението).

- реклама -