Глад за бармани, „внасяме” от Индия

Една от най-атрактивните професии у нас – тази на барманите, се оказва не толкова привлекателна. От бранша отчитат огромен недостиг на кадри, като за това лято ще се наложи да „внасяме” бармани дори и от Индия, съобщи NOVA

„Едва трима – четирима души на всеки 100 остават в професията. След пандемията браншът пострада доста и хората търсеха някакъв друг начин да се препитават. Сега ги е страх ситуацията да не се повтори, а пък имат да хранят семейства”, коментира президентът на Българската асоциация на барманите Пенчо Пенчев.

Според него младите хора в днешно време не са толкова изкушени от професиите с по-голямо натоварване. „Предпочитат по-лесна работа, при която могат да седят по 2-3 часа на столче с телефонче. Искат заплати от по 2000 лв., а когато ги попитаме какво могат, отговарят: „Вие ме вземете, пък аз ще се науча”, казва още Пенчев.

А от чужбина ще бъдат наемани работници от все по-екзотични държави – Киргизстан, Индия. „Те не са толкова способни, но пък са възпитани в духа на обслужването”, признава Пенчев. Това обаче ще се отрази на качеството на коктейлите, които си поръчваме. Те вече ще включват максимум три съставки – за улеснение на не толкова опитните бармани.

- реклама -