Гл. комисар Ивайло Иванов: Няма да има полицаи на всяка алея в парковете

Полиция ще виждаме и в парковете, за да се следи дали се спазват всички предписания на властите. Организацията е главно на кметове на общини. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов вече е дал указания на всички областните директори да оказват пълно съдействие, предаде БНТ.

По думите му в даден парк, който ще бъде отворен в часовия диапазон, се създава организация откъде може да се влиза, откъде може да се излиза, на какво разстояние, каква е да посоката на движение, за да няма струпване.

„В повечето паркове ще има доброволци, ще има охранителни фирми и ще има полицаи, които евентуално ще окажат съдействие на тези доброволци при някоя конфликтна ситуация. Ако някой очаква, че ще има полицай на всяка алея, не е това идеята“, каза той.

„Леко с притеснение приемам това разхлабване на мерките, защото при нас нещата не са много добре, коментира още главният секретар на МВР“, обясни главният секретар, като допълни, че гражданите, които не спазват правилата, могат да получат административни санкции.

Според него има задръствания по КПП-та, тъй като хората са безотговорни и продължават да пътуват, въпреки забраната. За петъчния ден МВР е събрало 35 000 декларации само на изходите на София. Всички ще бъдат проверявани.

От 17 717 проверени декларации в периода 17-14 април 788 човека са посочили като основание пътуване до работа, а нямат трудов договор. Отделно 159 също са посочили основание за работа, а са регистрирани в Бюрото по труда, обясни той.

До момента в МВР има 36 заразени служители с коронавирус, от които 10 излекувани.

Ще поискаме включване на армията, когато има много заразени служители на МВР и те нямат физическа възможност да изпълняват функциите си. Армията ни помага във всяко едно отношение, каза главният секретар на МВР.

- реклама -