Биниам Гърмей
Снимка: twitter.com/intermarchewg

Гърмей влезе в историята на колоезденето – ВИДЕО

Биниам Гърмей влезе в историята на колоезденето, като стана първият африканец, спечелил еднодневна класика. 21-годишният състезател от Еритрея триумфира в Гент-Вевелхем.

„Абсолютно невероятно е. Изключително. Въобще не съм си го помислял, камо ли да съм очаквал. В петък промених плановете си за участие. Дойдох само за добър резултат. Това обаче променя всичко. И за мен, и за всички колоездачи от Африка“, каза Гърмей. Колоездачът на Интермарше-Ванти Гобер беше част от група от четирима, която се откъсна в последните 30 км. Той спринтира 250 метра преди финала и изпревари останалите. Втори завърши Кристоф Лапорт от Йъмбо-Висма.

Гент-Вевелхем е с дължина 248.8 км и е считано за подготовка за обиколката на Фландрия. Тя е следващата седмица и е най-голямото състезание в Белгия. Гърмей обаче няма да участва в нея, зашото се прибира в Еритрея.

За първи път карах по павета и въобще не беше забавно. Доста страдах, не е комфортно. Знаех, че останалите са силни спринтьори, но бях уверен и спечелих“, завърши той.

- реклама -