Гинка Върбакова може да влезе в ръкводството на ЧЕЗ, министър Петкова: Не коментирам

Чешката енергийна компания ЧЕЗ предложи кандидат-купувачът на българския ѝ бизнес Гинка Върбакова и свързани с нея хора да влязат в надзора на българския клон на дружеството. Условието това да стане е фирмата „Инерком“ на Връбкова да придобие 67 на сто от дружеството.

Решението идва само няколко дни след втория отказ на КЗК да разреши сделката между двете компании.

На 27 ноември в София е насрочено извънредно общо събрание на акционерите. На него най-вероятно ще бъдат предложени промените в надзора на „ЧЕЗ Електро“, която отговаря за българския бизнес на чешкото дружеството. По първоначални данни ще бъдат освободени четирима чехи, а техните места ще бъдат заети от Върбакова, Маринела Пенева, която е в съвета на директорите на четири от дружествата на групата „Инерком“, Екатерина Марчокова-Стоянова, която е придобила фотоволтаичния бизнес на Върбакова и вече е едноличен собственик на „Солар енерджи грийн“, както и Илиян Скарлатов, който е сред консултантите по сделката с ЧЕЗ.

Петкова: Не коментираме евентуалното влизане на Гинка Върбакова в ЧЕЗ

Министерството на енергетиката няма отношение за евентуалното влизане на Гинка Върбакова в управлението на ЧЕЗ. Не можем да коментираме решенията, които взима едно частно дружество. Това заяви днес в Министерски съвет ресорният министър Теменужка Петкова.

Повече яснота по казуса поискаха вчера и депутати от БСП, които през медиите зададоха редица въпроси по случая. 

- реклама -