Гинка Върбакова, ЧЕЗ, лицензия, активи, електктропреносна мрежа
Снимка: bTV

Гинка Върбакова: Електроразпределитерната мрежа няма да се залага като гаранция за кредита. Сделка с ЧЕЗ няма нужда от одобрението на КЕВР

Ще бъде направено прехвърляне на акции и електроразпределителната мрежа няма да бъде залог по кредита и само ще бъде сменена собствеността.

Това стана ясно от отговорите на бизнесдамата Гинка Върбакова, която купи акциите на ЧЕЗ в интервю за bTV.

Попитана дали има намерение след година или две да продаде ЧЕЗ, тя отрече категорично.

Върбакова отрече да познава премиера Бойко Борисов, нито бизнесмена Христо Ковачки, каквито спекулации се появиха.

Той добави, че промяна на името на дружеството не е основание за промяна на лицензията, т.е. за преразглеждане на лицензията.

Според Гинка Върбакова министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова е „приятелка и позната“, но не е знаела за намеренията на „Инерком” да купи бизнеса на ЧЕЗ в България.

Продажбата на ЧЕЗ не изисква одобрението на комисията за енергийно и водно регулиране.

Оказва се, че ако комисията за защита конкуренцията одобри сделката – няма пречка за финализирането й.

От комисията за енергийно и водно регулиране потвърдиха за bTV, че ако става въпрос за прехвърляне на акции между ЧЕЗ и „Инерком” няма основания за доказване на опита на компанията и промяна на лиценза. Подобна процедура би се наложила единствено, ако като обезпечения към банката, която финансира сделката се заложи част от електроразпределителната мрежа.

Пред bTV Гинка Върбакова обясни, че това няма да се прави и сделката ще е по същия ред, по който преди 6 години „Енерго Про” купи активите на немската „Еон” в Североизточна България.

„Аз съм крайният собственик, вижда се от Търговския регистър. Не работим с офшорни компании”, посочи Гинка Върбакова – собственик на „Инерком България“.

Пламен Младеновски от дирекция „Електроенергетика и топлоенергетика“ към КЕВР посочи, че, ако продажбата стане по-същата схема, по-която беше продаден „Еон” преди години, тогава, като залог за привлечения капитал се използваха акциите на дружеството – тогава КЕВР няма правомощия по сега действащото законодателство да се произнася по сделката.

 

- реклама -