Суецкия канал
сн. БГНЕС

Гигантски контейнеровоз блокира Суецкия канал в Египет

Влекачи се опитват да освободят гигантски кораб-контейнеровоз, заседнал в Суецкия канал. Той се отклони от курса в пясъчна буря, създавайки огромно забавяне в трафика по един от най-натоварените търговски маршрути в света, съобщи АФП.

Отговарящата за Суецкия канал институция в Египет (SCA) заяви, че се опитва да върне в курса плаващия под панамски флаг MV Ever Given, 400-метра дълъг и широк 59 метра кораб, който запуши водния път.

сн. БГНЕС

Суецкият канал е един от най-важните търговски пътища в света, осигуряващ преминаването за 10 процента от цялата международна морска търговия.

От SCA заявиха, че заседналият кораб е попаднал в пясъчна буря – често срещано явление в египетската пустиня Синай по това време на годината – което скрива светлината и ограничава способността на капитана да вижда.

Това се дължи „главно на липсата на видимост поради метеорологичните условия, когато ветровете достигат 40 възела, което се отразява на контрола на кораба”, казаха от SCA. Корабният оператор Evergreen Marine Corp заяви, че корабът, пътуващ за Ротердам, „е заседнал, след като го е ударил предполагаем порив на вятъра“.

Наблюдателите на корабоплаването от MarineTraffic заявиха, че корабът е бил в същото положение поне от вторник следобед.

сн. БГНЕС

Карта на MarineTraffic показва големи струпвания от кораби, които обикалят както в Средиземно море на север, така и в Червено море на юг.

Каналът, който свързва Средиземно море с Червено море, е отворен за корабоплаване през 1869 г. и е разширен през 2015 г., за да пропуска по-големи кораби.

Пътуването между пристанищата в Персийския залив и Лондон, например, е приблизително намалено наполовина чрез преминаване през Суец – в сравнение с алтернативния маршрут покрай южния край на Африка.

- реклама -