Световно първенство Русия 2018

Гид за начинаещи в Световното първенство

Клишето гласи, че от днес светът е футбол. Колкото и милиарди души да се интересуват от красивата игра обаче, за също толкова тя е загадка. Ние се опитахме да ви ориентираме в това какво предстои в следващия месец.

Всички говорят за Световното първенство. А какво, аджеба, се случва?

Световното първенство или Мондиал е турнир на всеки четири години, който събира най-добрите 32 национални футболни отбори в света. Квалификациите за него продължават две години и не е много ясно колко се променя за този период. Това е 21-ото Световно първенство и то започва днес с мача Русия – Саудитска Арабия в Москва. Турнирът завършва на 15 юли, пак в Москва, пак на същия стадион – „Лужники“. Без никакво съмнение това е най-голямото спортно събитие на нашата планета.

Защо Русия?

Заради политика и пари. Домакинът на това и на следващото първенство бе избран през 2010-а. Имаше две разследвания за корупция, и двете с ясни податки, че такава има, но организаторът – ФИФА – замете следите под килима. ФИФА обаче смени президента си, а САЩ продължават да тормозят отделни личности, които са по-близки до ръцете им по различни обвинения. Между другото, домакин на следващия Мондиал през 2022-а ще е Катар (още повече пари и лобизъм). А през 2026-а турнирът вече ще е за 48 отбора. Не че с тези темпове на развитие България ще има шанс да се класира. Но от наша гледна точка, хубавото и на Русия, и на Катар е, че мачовете са в изключително удобно за гледане време.

Кои страни участват?

Почти всички големи в играта. Бразилия, Германия, Аржентина, Уругвай, Франция, Англия, Испания – всички бивши шампиони, еврошампионът Португалия. Но има и сериозни отсъстващи – Италия (също бивш първенец), Холандия (трикратен финалист, ама в отчайваща форма – паднаха дори в София). Шампионите на Южна Америка и Африка – съответно Чили и Камерун – също ще гледат отстрани.

А по-малките?

Има дебютанти – Исландия и Панама. Исландците бяха фантастични на Евро 2016-а, пожелаваме им успех и сега. Те са и най-малката страна, като площ и население, с участие на финали.

Как ще се реши победителят?

32-та отбора са разделени на 8 групи от по 4 тима. Играят всеки срещи всеки и първите два продължават напред. Така на 30 юни започват елиминациите. Там става и много по-интересно. Има осминафинали, четвъртфинали, полуфинали и финал. При елиминациите, ако даден мач завърши наравно, се играят продължения и после, евентуално се изпълняват дузпи. В историята на финалите има 26 изпълнения на дузпи. България има победа над Мексико по този показал на Мондиала в САЩ (1994). Два финала са решени с дузпи – през 1994-а Бразилия победи Италия, а Италия надви Франция през 2006-а.

Кой е фаворит за трофея?

Обичайните заподозрени. Бразилия, Германия, Испания, Аржентина, Франция. Или ако се вярва на логиката и математиката – Белгия.

Световно първенство Русия 2018

Както получава победителят?

Слава, признание, медали, любовта на нацията и много пари. По около 1 млн. евро на човек. Самата купа е висока 37 см и тежи 6.1 кг. Направена е от 18-каратово злато.

Като стана въпрос за пари – кой ги взима?

ФИФА в голямата им част. ТВ правата за турнира са продадени за $ 2.48 милиарда, а освен това организацията взима още $ 2.34 милиарда от маркетинг и лицензни права. Едва 10 процента от втората сума е от продажбата на билети за мачовете в Русия. Всеки един отбор взима паи за участието си на финалите, но общата сума е по-малка от 500 милиона долара.

Нещо ново, специално за тези финали?

ВАР-системата. Която, естествено, няма нищо общо със строителството. Името е съкращение от Видео Асистент Рефери. Система за видео повторения в помощ на съдиите. Тя вече се използва в Германия, Италия, САЩ и още няколко държави в света. На теория работи при взимането на важни решения – голове, дузпи, червени картони. И помага на съдиите да са наясно с идентичността на извършилия нарушение – през 2006-а Греъм Пол показа три жълти картона на Йосип Шимунич в мача Хърватия – Австралия преди да го изгони.

Най-интересните мачове в групите

15 юни: Португалия - Испания

17 юни: Германия - Мексико

17 юни: Бразилия - Швейцария

21 юни: Аржентина - Хърватия

26 юни: Дания - Франция

28 юни: Англия - Белгия

 

 

 

 

 

- реклама -