танкер

Гибралтар освободи днес задържания ирански танкер „Грейс 1“

Върховният съд на Гибралтар се произнесе в полза на освобождаването на ирански супертанкер, задържан миналия месец по подозрение, че транспортира петрол до Сирия в нарушение на санкциите на ЕС .Решението на магистратите е въпреки искането на САЩ за задържане на кораба.

Главният съдия Антъни Дъдли каза, че тъй като Иран гарантира писмено, че местоназначението на „Грейс 1“ няма да бъде страна, „подложена на санкции на Европейския съюз … няма вече разумни основания да се подозира, че е необходимо задържането на кораба.“

Той добави, че съдът не е получил писмено искане за задържане от САЩ. Американското министерство на правосъдието подаде молба за задържането на „Грейс 1“ „само няколко часа преди правителството на Гибралтар да вземе решение за освобождаването му“, съобщава вестник „Гибралтар кроникъл“.

Коментирайки въпроса, източник в правителството на Гибралтар каза за вестника, че капитанът и трима членове на екипажа на иранския танкер вече са освободени.

Иран: Опитът на САЩ за „пиратство“ се провали

Опитът на САЩ за „пиратство“ се провали,заяви иранският външен министър.

„След като не успя да постигне целите си чрез своя # Икономически тероризъм – включително лишаване на пациенти с рак от лекарства, САЩ се опитаха да злоупотребят с правната система, за да откраднат имуществото ни в открито море“, написа в Туитър иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф.

Посланикът на Иран в Лондон нарече съдебното решение „унизително поражение“ за Съединените щати, заклет враг на страната му.

- реклама -