Кадър: БТВ

Гешев: „Тричането“ на прокуратурата ще доведе до бум на престъпността като през 90-те години

Главният прокурор Иван Гешев дойде на заседанието на Комисията по конституционни и правни въпроси, което вчера беше отложено за тази сутрин.

Депутатите трябваше да гласуват на второ четене дали Бюрото за защита на свидетелите да бъде прехвърлено от обвинител номер едно към правосъдното министерство, както и текстове за закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурата. До обсъждане така и не се стигна.

„Слушам през последните дни политическото клише „юридическа реформа“. Това не е реформа, а юридическа катастрофа, а цената ще платят българските граждани. Тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо работещо“, заяви пред журналисти Гешев.

По думите му резултатът ще е застрашаване на защитаваните свидетели от мафията, „смачкване“ на най-важните дела в държавата – срещу олигарси, организираната престъпност.

„Вероятно ще доведе и до освобождаване на замразените пари на мафията в размер на около 3 млрд. лв. и др. последствия. Ако това е реформа, аз не я разбирам така“, каза още главният прокурор.

За него реформа е да се подобри нещо съществуващо, а не да се унищожи нещо с неясна и нерационална цел.

Той заговори и за „обезкостяването“ на главния прокурор и прокуратурата като цяло – или още „тричането“ ѝ.

„Това не е проблем за прокуратурата. Това ще доведе само до ниска ефективност на прокуратурата и бум на престъпността, както беше през 90-те години. Това е „обезкостяване“ и „тричане“ на българските граждани и тяхната сигурност – това е голямата цена, която ще бъде платена“, заяви още Гешев.

Основно закриването на специализираните структури главният прокурор коментира, че в тези закони е пълно с юридически абсурди и отново повтори, че това ще доведе до правен хаос.

 

- реклама -