Иван Гешев, оставката, министър, ВСС, главен прокурор
сн. БГНЕС

Гешев: Ще ми искат оставката и за глобалното затопляне. Новият министър: ВСС да направи крачка встрани или назад!

Първи сблъсък между новия правосъден министър Надежда Йорданова и главния прокурор Иван Гешев. След като обвинител №1 подари цветя на Йорданова, а тя му поиска оставката, двамата дадоха ясно да се разбере, че няма да отстъпят от позициите си.

„Видях, че има зам. мин.-председател по климатичните промени. Очаквам да ми поискат оставката и за глобалното затопляне“, коментира Гешев пред журналисти.

„Пожелавам успех на г-жа Йорданова. Смятам, че е в интерес на българските граждани съдебната и изпълнителната власт да си взаимодействат в рамките на своите правомощия и единственият печеливш от противодействието между властите и война между институциите е престъпността“.

Гешев допълни, че прокуратурата и ВСС ще направят всичко възможно за изключително добро взаимодействие с изпълнителната власт.

По време на заседанието на ВСС Йорданова от своя страна призова членовете да „отстъпят встрани или назад“ и да дадат възможност на следващите да продължат реформата.

„Мисля, че е време да спрем да си затваряме очите и всеки да понесе своята отговорност“ обърна се тя към съдебните кадровици минути след като каза същото и на главния прокурор Иван Гешев.

Преди заседанието на Висшия съдебен съвет Йорданова коментира вчерашното решение на Прокурорската колегия да ѝ върне искането за дисциплинарно наказание на обвинител номер, внесено от предшественика ѝ Иван Демерджиев. Причината – не Прокурорската колегия , а Пленумът е компетентен да разглежда този въпрос.

„Това е поредният случай на колеги от Висшия съдебен съвет, които се считат за некомпетентни да разгледат този въпрос, но същевременно го обсъждат. Надявам се, тези странни практики максимално бързо да бъдат преустановени.

„Министърът на правосъдието няма да отстъпи назад и встрани и да се откаже да настоява да се носи отговорност винаги когато е налице такава. Така че ще продължим да настояваме за отговорност при всяко нарушение“, каза министър Йорданова.

- реклама -