Иван Гешев пред антикорупционната комисия в НС: Прокуратурата няма да участва в политически борби (ВИДЕО)

Прокуратурата не е и няма да бъде участник в политически процеси и борби, каза пред комисията за борба с корупцията към парламента главният прокурор Иван Гешев.

Той бе поканен за изслушване по повод изнесена информация от заместник-председателя на парламентарната комисия по бюджетен контрол Томаш Здеховски от Европейската народна партия.

Става дума за данни от експертиза на разпространените снимки и видео, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

„По темата, която ви интересува, трябват конкретни въпроси. Има юридически противоречия, неверни твърдения в това, което вчера получихме в прокуратурата“, каза Гешев.

Той припомни, че по случая има няколко прессъобщения на институцията. Тази информация в прессъобщенията не се различава от тази в медиите в последните два дни, посочи още главният прокурор.

Гешев цитира и текстове от Основния закон, според които той може да бъде поканен на заседание на правната комисия и в пленарната зала по работата на прокуратурата, а не по конкретни дела.

Веднага след изказването на Гешев започна спор за работата на комисията.

Александър Несторов от ДПС изрази мнение, че тази тема не може да е предмет за изслушване на главния прокурор и посочи, че депутатите от партията няма да участват в изслушването. След това той напусна заседанието.

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че това заседание е свикано в разрез с правилника.

Подкрепи го Анна Александрова, която също изрази мнение, че заседанието е нелегитимно заради липса на кворум.

Така тя влезе в спор с председателя на комисията Михал Камбарев във връзка с това колко депутати е необходимо да присъстват, за да има кворум.

След като Камбарев й отговори, че има кворум, Александрова предложи за изслушване „и записите на Лена и Кирчо, защото обществото се вълнува от тези записи дали са истински“, заяви тя.

Тома Биков я подкрепи и каза, че трябва да се изясни дали тези записи са истински.

Заседанието продължава.

- реклама -