Гешев, Милева, шпиони, разузнаване, група

Гешев: Събрали сме доказателства за шпионаж

„Категоричен съм, че сме събрали доказателства за шпионаж. Има доказателства, че те са в интерес на друга държава, в случая Руската Федерация“.

Това заяви по БНТ главният прокурор Иван Гешев във връзка с задържането на шестима служители на българското военно разузнаване.

„Задържаните са предавали чувствителна информация, която касае не само българската национална сигурност, но и тази на НАТО и ЕС, на нашите евроатлантически партньори от Вашингтон“, каза той и добави, че „групата е била под контрол от доста време, за да се ограничи нейната дейност“.

Главният прокурор заяви, че проведената операция няма аналог през последните години не само у нас, но и в чужбина. Той дори я сравни с прочутата „Кеймбриджка петорка“ и добави, че там трима от шпионите са избягали, докато при нас всички са заловени, макар че единият от тях също е направил опит за бягство.

Попитан дали така би действал, ако се разкрия група, шпионирала за западна държава наш съюзник, Гешев отговори положително и каза: „Вчера се замислих какво щях да работя преди 1989 г., най-вероятно щях да работя същото и да защитавам интересите на българската държава. Какви са тези интереси решават българските избиратели и политици, а не прокуратурата“.

Гешев заяви, че не може да разбере и приеме шпионската дейност на задържаните. „Никой не обича предателите“.

- реклама -