Гешев: Прокуратура бе предложена на безпрецедентен политическо-партизантски натиск от президента и обслужващи го политически формации

„Административните ръководители на апелативните, окръжните и не малка част от районните прокуратури от страната – ние всички не сме тук заради лични атаки срещу главния прокурор. Възприемаме всичко това като част от работата си. Република България бе подложена от безпрецедентен политическо-партизански натиск от президента“, каза главният прокурор.

„Когато Радев слезе при БСП, ДСБ, „Да, България“, Мая Манолова, той се превърна в един обикновен политик от прехода. Искам да кажа, че всички служители и следователи тук се гордеят с работата си срещу олигархията и мафията, заради които продължаваме да сме най-бедната страна в ЕС“, допълни Гешев пред медиите.

„Прокуратурата е друга и времето на двойните стандарти свърши. Освен бедните граждани, в затворите да влизат и политиците, които ги грабят. Тук сме за да кажем, че няма да позволим рушейки държавността да се градят политически проекти, включително от Радев. Вчера т нар. обединител на нацията каза, че българската прокуратура е мафия – нещо, което не си позволи дори Иван Костов. Той говори за светлина, но се съюзява с тъмнината, олигарсите и политиците ограбили нашия народ“, каза още той.

Прокуратурата не раздава присъди. Не е кадрови проблем на прокуратурата, че Узунов получава решения на върховния административен съд преди да са публикувани и подписани, посочи Гешев.

„Вчера Радев цитира съдия Фалконе, който се е борил с политическата мафия, точно с тази, с която се съюзява Радев. Прокуратурата не раздава присъди, присъдите ги издава българският съд. Той също трябва да си поеме своята отговорност, както го е направила прокуратурата. Тя работи само върху събрани доказателства за извършени престъпления. Всеки български гражданин няма нужда да се притеснява, ако си плащат данъците. Имат притеснение тези, които тровят децата ни с олово. И не българската прокуратура е тази, която си кореспондира с тях“, заяви Гешев.

„Единственият недосегаем човек в България е именно президентът, според Конституцията ни. Ще изчакаме и ще уважим решението на Конституционния съд за неговия имунитет. Ние ще сме готови да изчакаме и приключването на неговия мандат. Радев уронва престижа на цялата държава с твърденията си, че Прокуратурата е мафия“, категоричен е Гешев.

„Прокуратурата не я интересува, че това, че съветникът Милушев е казал, че е информирал президента за действията си, а после каза, че се е объркал. Няма да коментирам намерените в дома му вчера 5 кашона с документи, които са строго секретни, за извършване на действия спрямо лице, което вие наричате Златко Баретата. Ще дам цялата информация по тези дела, заяви Иван Гешев.

- реклама -