Иван Гешев, главен прокурор, оставка, богоизбрани, древния рим
сн. БГНЕС

Гешев: Прокуратурата ще продължи да спазва законите, няма да има богоизбрани като в Древния Рим

Да искат оставката ми значи си върша работата добре, щеше да е притеснително, ако ме хвалят, каза в интервю за „24 часа“ главният прокурор Иван Гешев.

„Явно ще трябва да извървим още дълъг път преди да станем истинска европейска правова държава, защото там, когато прокуратурата разследва канцлери, те си подават оставките, а тук е възможно да нарушиш конституцията и евентуално да станеш канцлер“, заяви главният прокурор

„Смяташ, че си напълно недосегаем, като законите важат за обикновените граждани, но не и за теб. И че сте каста богоизбрани като в Древния Рим, какъвто явно е техният идеал. Трябва да е ясно, че прокуратурата ще продължи да спазва законите и конституцията, защото България е правова държава, част от ЕС, а не Древният Рим за шепа богоизбрани“, каза още той.

„Противоречи на базовите европейски стандарти да се правят конституционни промени „за“ или „против“ една институция или „за“ или „против“ отделна личност. За мен е странно как от една страна се говори за върховенство на закона, а от друга – се пропагандират идеи, които са в явно нарушение на задължителната практика на Конституционния съд, както и на основополагащи правни принципи“, заяви Иван Гешев.

Той изрази надежда политиците да не се занимават с междуинституционални войни или лични вендати, а ще работят с всички институции, за да се решат проблемите.

- реклама -