Гешев: По пътищата ни умират повече хора, отколкото във военен конфликт

Аз съм бесен. Надявам се и смятам, че трябва и можем да прекратим войната по пътищата. Бесен съм, защото ежедневно, ежемесечно, годишно по българските пътища се убиват българи повече, отколкото във военен конфликт.

Това заяви Иван Гешев по време на форума „За мащабни действия срещу войната по пътищата“, проведен в Резиденция „Бояна”.

„При положение, че България загива в демографски аспект, по българските пътища убиват нашите деца – Цвети от Шумен, Иван от Бузовград, Моника от Братаница, като много други. Надявам се и знам, че можем и трябва да спрем тази война по пътищата“, смята той.

Според него решенията са ясни и не са трудни за изпълнение – готови модели има в целия ЕС: „Въпреки това това не се случва, защото оставам с впечатлението, че държавата наблюдава безучастно тези процеси.

По-лесно е да закриеш едни специализирани структури, защото става въпрос за 3 милиарда лева, което да доведе до бум на престъпността, наркотиците, трафика на хора.“

„Българските граждани искат държавата да им даде това, което заслужават – сигурност, защита и да не убиват децата ни по пътищата. Това може и трябва да бъде постигнато тук и сега. Никой не е застрахован да бъде следващият“, допълни още Гешев.

„Тук съм, за да чуя гражданите, гражданското общество, да ги подкрепя като главен прокурор, да чуя какво можем ние да направим и да настоявам пред другите власти това да бъде променено. Защото цената ще продължим да я плащаме с човешки животи“, каза още той.

Той припомни думите на бащата на загиналата Цвети от Шумен: „Всичко, което правим, ще си заслужава, дори да спасим само още едно дете и само още един живот.“

- реклама -