Гешев

Гешев: Няма да правя разлика между граждани с нисък и висок социален статус, когато има престъпление

Още е рано да казвам какво планирам, тъй като процедурата не е приключила докато не се произнесе и президентът. Надявам се прокуратурата да се отвори към проблемите и болките на хората. Надявам се прокуратурата да поеме ангажиментите, които е длъжна към българското общество на места, където това не се случва – по-голяма активност извън рамките на София към окръжни и апелативни прокуратури.

Това каза избрания за нов главен прокурор Иван Гешев в специално интервю по БНТ минути след избора си.

„Трябва да показваме, че няма разлика между български граждани със социален статус и български граждани с висок социален статус, когато те са извършили нарушение или престъпление“, заяви той.

Минути по-късно Гешев даде и първата си пресконференция пред медиите, в която каза, че смята, че президентът ще изпълни в цялост правомощията, които са му вменени по Конституция и не се съмнява, че изборът ще е негов, а не под външен натиск.

Във връзка с протестите и в отговор на въпрос дали му харесва лозунга „Гешев – шериф“, той отговори: „Дали ми харесва или не ми харесва, е въпрос на лично усещане. Това са неща, които обективно се случват. Нямам представа кои са тези, които ме подкрепят. Нямам никакви отношения с тях“, посочи още избрания за обвинител номер 1. Той бе категоричен, че няма отношение и с тези, които са срещу него. По думите му единствената разграничителна линия е дали спазваш закона или не. „Всеки има право на мнение“.

На въпрос как се чувства, Гешев отговори лаконично „Уморен!“.

- реклама -