Иван Гешев

Гешев: Не може отговорността на ОАЕ и на Сърбия да се прехвърля на българската държава

„Обяснението ми е нелицеприятно и предпочитам да не го споменавам“, заяви главният прокурор Иван Гешев в отговор на журналистически въпрос относно поведението на сръбската държава и сръбските правоприлагащи органи.

В сряда в писмо до Висшия съд в Белград главният прокурор Иван Гешев заявява, че е „озадачен“ от „безпрецедентното“ забавяне на отговора във връзка с искането на България за екстрадиция на банкера Цветан Василев.

Василев – бившият мажоритарен акционер на Корпоративна търговска банка (КТБ), избяга в Сърбия през 2014 г. В негово отсъствие българската прокуратура му повдигна обвинение за „масово присвояване” на 2,6 милиарда лева (1,3 милиарда евро) от КТБ между 2008 и 2014 година.

Цветан Василев Сърбия съд екстрадиция
Цветан Василев

Относно екстрадицията на бизнесмена Васил Божков, Гешев заяви, че се събира необходимата информация и има технически срокове, техническа работа. „Прокуратурата се старае максимално бързо да отговори на изискванията на арабската държава. Не знам дали Васил Божков ще бъде екстрадиран, сигурен съм, че Обединените арабски емирства ще спазят собственото си законодателство„, каза още Гешев.

„Но това дали някой е екстрадиран, или не е екстрадиран, не е проблем на българската държава, освен ако не изпрати необходимите документи и не изпълни международните документи. От тук нататък е ангажимент на другата държава, където е задържано лицето“, посочи главният прокурор.

Васил Божков

Хазартният бос Васил Божков е задържан в Обединените арабски емирства по различни обвинения, включително за ръководене на организирана престъпна група и подкуп. Досъдебното производство срещу него беше разделено и властите го разследват за убийства, принуди и изнасилвания в периода от 2012 г. до настоящия момент.

„Не може отговорността на тези държави – на ОАЕ и на Сърбия, да се прехвърля на българската държава“, заяви още главният прокурор.

- реклама -