Иван Гешев Радев прокуратура Бюро за защита
сн. БГНЕС

Гешев: Ликвидирането на Бюрото по защита ще доведе до проблеми с престъпността

„Становището на прокуратурата е, че е една ефикасна и ефективна структура и нейното унищожаване, каквито законодателни инициативи виждам в момента, ще доведе само до проблеми с борбата с престъпността и цената ще бъде платена от българското общество“.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди Комисията по конституционни и правни въпроси да разгледа доклада му за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство.

Докладът обхваща периода от 1 януари 2020 г. до 30 юни 2021 г. Внесен е от главния прокурор на 18 август 2021 г. след решение на парламента от 4 август.

„Темата е важна за българските граждани важна е и за прокуратурата, и затова се постарах да дойда пред Правната комисия, защото българските граждани имат право да знаят гледната точка на прокуратурата“, допълни главният прокурор.

Депутати предлагат Бюрото за защита да премине под ръководството на Министерството на правосъдието.

По думите на главния прокурор тепърва ще се чуят аргументите дали тази структура е работеща.

„Ще последва това, че ще бъдат застрашени лица, които се защитават от мафията, включително укриващи се в чужбина като господин Божков. Няма да се охраняват качествено защитени прокурори и следователи“, уточни той.

Иван Гешев припомни, че при случаи на претърсвания са намирани лични данни на деца на магистрати.

„Надявам се да чуете и българските граждани а чуят в Народното събрание за дейността на тази комисия, защото ,както казах, тя е изключително ефикасна“, каза той.

Той обясни, че е изпратил свой заместник на предното изслушване, защото е бил извън столицата и не е бил сигурен дали ще стигне навреме.

„Аз уважавам Народното събрание, сигурен съм, че и то уважава съдебната власт и нормално е във взаимоотношенията между различните институции да има уважение, част от това уважение е дори елементарно ниво на толеранс“, заяви Гешев.

Главният прокурор каза, че знае за един свидетел, който към момента е под защита от Бюрото.


Източник: БНТ

 

- реклама -