Гешев изненадващо се появи в парламента: С остарели закони трябва да решаваме борбата с престъпността

Главният прокурор Иван Гешев се появи изненадващо за изслушване в Народното събрание.

Той съобщи, че утре или другия ден ще атакува пред Конституционния съд член 24 от правилника на парламента, по силата на който трябва да се явява през 3 месеца пред правната комисия.

И обясни, че е дошъл в парламента само от уважение към народните представители, но според него този текст е противоконституционен. Той се позова на решение, според което магистратите, президентът и конституционните съдиии не могат да бъдат викани от парламентарните комисии, тъй като там се провежда парламентарен контрол.

Главният прокурор обясни, че българският Наказателен кодекс (НК) е приет през 1968 г. „С едни морално остарели закони трябва да решаваме борбата с престъпността… Това е в полето на Народното събрание. Българската прокуратура изпълнява законите“, подчерта Гешев и заяви, че българските закони трябва да бъдат спазвани от всички.

„Докато Народното събрание не изпълни задълженията си да преведе НК към нормалните отношения в момента, ние сме длъжни да го прилагаме такъв, какъвто е“, заяви още той.

Гешев подчерта, че в условията на COVID българските магистрати са постигнали над 98% ръст на осъдителните присъди: „Да, имаме недостатъци, но аз се гордея, че съм главен прокурор и административен ръководител на тези хора“.

Главният прокурор коментира и видеата с полицейското насилие от протестите през миналото лято: „След конституционната реформа 2016 г., извършена по инициатива на сегашния депутат Христо Иванов, се промени Законът за съдебната власт. Аз като главен прокурор правя едно основно нещо – аз съм административен ръководител на административните ръководители и не отговарям за конкретиката. Това съдебно производство се наблюдава от определен прокурор. Досъдебното производство е образувано 11-ти месец, сроковете са определени от НК. Ако някой смята, че има забавяне, това е от компетенцията на Инспектората на ВСС. По същия начин, по който председател на ВКС и ВАС не може да бъде питан и не е длъжен да носи отговорност в какъв срок се провеждат съдебни производства и дали един човек е осъден или оправдан. И още нещо ще кажа – за всички български граждани важи презумпцията за невиновност. Да, ние може да сме възмутени от това, което виждаме, но триинстанционен съд ще прецени дали има виновни и кой е виновен“.

Гешев изтъкна: „Работата на един прокурор, включително и главния, на всеки един български гражданин е стриктно да спазва законите“. И не пожела да коментира служебния правосъден министър „от уважение към българските институции“.

„Надявам се МВР и прокуратурата да работят по начина, по който са работили и взаимодействали дълго време. Защото войната между институциите може да доведе само до едно – бум на престъпността и от това ще пострадат всички български граждани“, категоричен бе той.

„Надявам се върховенството на правото и правовата държава да не са само лозунги и да не използваме само термини, а да прилагаме принципа на законосъобразност, а не целесъобразност. Законът трябва да е еднакъв за всички“, заяви Иван Гешев.

След това главният прокурор Иван Гешев се яви за изслушване пред Комисията по конституционни и правни въпроси. Той е там заедно с част от своите заместници и говорителката си Сийка Милева.

Съжалявам, ако съм малко малко по-обстоятелствен. Становището на прокуратурата е, че противоречи на Конституцията. Въпреки всичко аз съм тук от уважение към народните представители. Тук съм с екипа си.“, започна Гешев.

„Предлагаме увеличение на наказанията. Посочили конкретни проблеми в НК. Българският наказателен процес е формалистичен. Това е може да се реши от Народното събрание“, каза още той.

Гешев каза, че би се явил отново на изслушване, но да получи толеранс. Той изтъкна, че дори е трябвало да бъде на среща с негов колега главен прокурор от друга държава.

„Аз не бягам от това, че главният прокурор може да бъде питан, въпреки решението на КС“, отсече Гешев.

Той изтъкна, че прокуратурите в ЕС са единни от 2016-а год. и напомни, че това се е случило по времето, когато министър на правосъдието е бил Христо Иванов.

„Когато отново стане централизирана, ще имам друг кръг от правомощия, с които сега не разполагам“, подчерта Гешев.

„Правомощията ми са симетрични. Утре смятаме на представим статистически данни и доклади, касаещи дейността на прокуратурата, въпреки че тя не събира статистически данни по отношение на протестиращи граждани. Обръщам внимание, че докладът за 2020 г. е внесен още през май месец“, обяви още главният прокурор.

.

- реклама -