Иван Гешев

Гешев: Имаме намерение битовата престъпност да намалее до края на 2020 г.

Темата за битовата престъпност е едно от малкото неща, които ме дебалансират. Имаме намерения в края на годината, заедно с колегите от МВР, резултатите като статистика за случаите на битова престъпност да са чувствително по-малко спрямо 2019 г. Това каза главният прокурор Иван Гешев, цитиран от btv.

Той и главният секретар на МВР Ивайло Иванов дават повече информация за акциите в плевенското село Ореховица. Там стартира спецполицейска акция, която е насочена срещу битовата престъпност.

Към момента има задържани 6 души. Претърсени са 5 адреса. Образувани са и досъдебни производства, уточни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Гешев потвърди, че причините за акцията в Ореховица са заради инцидента с 90-годишен мъж, който беше нападнат и ограбен. По случая има заподозрян извършител. Главният прокурор обясни, че той е многократно задържан и в момента се укрива.

„Миналата година февруари месец казах, че ще се постараем в края на годината да решим проблема с телефонните измами. Към момента случаите са единични. Намалението е между 40% и 50%“, подчерта Гешев.

„Не можем да се справим с битовата престъпност и никой не го е правил досега, но ще се постараем да има значително намаление в случаите“, продължи обвинител номер 1 в страната.

Той обясни, че във Видин трима души са били арестувани, тъй като майка и баща на близнаци са били бити посред бял ден.

Освен това се провежда и акция на територията на столичния квартал „Левски“.

„Става въпрос за едно от четирите неразкрити поръчкови убийства през миналата година – убитата жена в кв. „Младост“, уточни Гешев.

Ивайло Иванов подчерта, че приоритет на МВР остава сигурността на гражданите.

„Надяваме се, че с нашето присъствие, независимо къде е, да е ясно на всички, че когато се извърши престъпление, държавата ще си влезе в правомощията и ще направи всичко възможно да задържи и изправи пред съда отговорниците“, продължи главният секретар на МВР.

- реклама -