Лондон акция задържан мъж Уайхол
Снимка: BBC

Героите от Лондон! Ето какво се случва в най-критичните минути – СНИМКИ

Героите от Лондон – обикновени хора, които благодарение на своята съобразителност и смелост са спасили десетки човешки животи. Кои са те?

Полицай от Транспортната полиция, чието име не се съобщава, не бил на смяна. Той се разхождал в района, когато станал свидетел на нападението. Униформеният, който освен това е състезател по ръгби, се втурнал след нападателите и дори попаднал в ръкопашна схватка с един от тях. Тъй като бил „въоръжен“ само със своята палка, полицаят бил намушкан многократно от нападателя. Първоначално състоянието му е било критично, но след това лекарите успели да го стабилизират.

Неговият началник комисар Кресида Дик му благодари за проявената смелост

Дик посочи, че служителят е бил в системата едва от две години, но работи като истински професионалист. Готвачът Паоло пък свидетелства, че полицаят е проявил невиждана смелост.

Двама мъже, избрали благородната професия на медицинския брат, спасиха тежко ранено момиче, като в продължение на два часа притискаха кървящата й вена. Мъжете и пострадалата били затворени в заведение през това време в очакване на помощ.

Посетителите в заведението вечеряли, когато изведнъж влязъл нападателят. Той наръгал жената с ножа, но не могъл да рани други, тъй като посетителите се нахвърили върху него, хвърляли бутилки, столове, чаши, чинии. И успели да го прогонят. После заключили заведението с предпазната врата. Всички се спотаили в склада. Чували гърмежи навън и не знаели какво става.

През това време тежко ранената жена вече изгубила половин литър кръв

Животът й висял на косъм, когато 38-годишният Джовани Сагристани и 33-годишният му приятел Карлос Пинто притиснали пулсиращата вена с помощта на кърпи и лед и успели да спрат кървенето. Така останали в продължение на два часа до пристигането на парамедиците. Джовани и Карлос успели да държат жената в съзнание през цялото време.

Подобни прояви на смелост и благородство имаше и на други места в града

Работници от супермаркетите и ресторантите предлагаха безплатно храна и вода на спасителите, медиците и полицаите.

Пол Ашуорт пристигнал с велосипеда си от съседния град, за да разнася храна и вода на полицаите. „Аз правя нещо съвсем малко за тях, те ни защитават, рискувайки живота си“, казва Пол, който е водопроводчик. „Ние просто трябва да се държим заедно“, казва Пол.

Шофьорът на такси Крис също е от Лондон. Той изпълнявал курс с клиент по Лондонския мост по време на атаката. Тогава забелязал, че един от терористите напада с нож младо момиче. Крис предупредил клиента си, че ще опита да прегази терориста, но не успял.

Неговите колеги пък транспортирали ранени безплатно и предупреждавали намиращите се наблизо хора

Студентката по медицина Раян Оуен чула вика на таксиметровия шофьор да се пази, защото има атака. „Обърнах се, видях ножа и повече не погледнах назад. Избягах с пълна сила. Шофьорът ме спаси, а след това остана, за да помага и на други хора“, казва Раян. Тя призова шофьора да се свърже с нея, за да му благодари.

Източник: ВВС

- реклама -