Германците ни питат: Отговарят ли условията в затворите в България на европейските?! Напрежение в ромската махала на Русе

Северин германски съд затвори условия мярка Виктория Маринова
Българските власти трябва да отговорят на запитване на германската прокуратура дали затворите у нас отговарят на минималните европейски стандарти.

Едва тогава ще се вземе окончателното решение за екстрадацията на Северин Красимиров, съобщи Нова телевизия.

Българските власти трябва да отговорят на въпроси като дали родните затвори отговарят на европейските стандарти като минимален размер на килията, условия в нея и други.

Междувременно стана ясно, че Северин е поискал да бъде върнат в България. Срокът, в който съдът в Германия трябва да се произнесе е 10 дни.

Майката на обвиняемия също потвърди, че той е извършил убийството на Виктория Маринова, като преди това е употребил голямо количество алкохол.

В ромската махала на Русе се страхуват от саморазправа.

Полицейски патрули и служители на жандармерията са изпратени в русенския кв. „Тракция“ за осигуряване на спокойствието на жителите.

Към момента няма данни за напрежение, след като в късния следобед група мотористи е преминала през квартала без да създават безредици. Няма информация за възникнало сбиване, твърди МВР.

Човекът, извел Северин от България – Синан е помогнал на предполагаемия убиец на Виктория Маринова от Русе да избяга в Германия.

Кара го с колата си до Хамбург. Двамата се познавали от махалата, разказва NOVA.

Синан твърди, че през целия път Северин не казал, че е изнасилил и убил Виктория.

„Изобщо не ми е казал нищо. Беше през цялото време мълчалив. 30 часа карах. Говорихме си общи неща. За толкова часове, да е говорил половин час“, разказва младият мъж. Той разбира, че е возил заподозрян за убийство, едва когато го оставя в Хамбург и германската полиция започва да издирва и двамата.

Синан се прибрал в България, за да даде показания. Не е задържан. Видял Северин и на рождения ден в нощта преди убийството. Детски рожден ден. По думите му предполагаемият убиец на Виктория бил пиян, но не толкова много. Празнували до сутринта. Северин си тръгнал сам.

Очакваме решението на съда в Щеле, което още не е получило информация от властите в България.