сн. БГНЕС

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер се ваксинира с AstraZeneca

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер получи в четвъртък първата доза ваксина срещу COVID-19 на AstraZeneca, само два дни след като властите препоръчаха използването на този препарат само за хора на 60 и повече години.

„Имам доверие на ваксините, разрешени в Германия“, казва 65-годишният Щайнмайер в изявление, след като е бил ваксиниран във военната болница в Берлин.

„Ваксинирането е решителната стъпка по пътя към излизане от пандемията. Използвайте наличните възможности. Присъединете се!“, добави той.

Германските власти полагат усилия да укрепят общественото доверие към ваксината на AstraZeneca, която се посреща с много противоречиви оценки в Европа.

Германската комисия за ваксини STIKO във вторник заяви, че препоръчва използването на препарата само за хора на 60 и повече години поради опасения относно няколко случая на съсирване на кръвта сред по-младите получатели на ваксината. Хората на възраст под 60 години все още могат да приемат AstraZeneca с консултация с лекаря си и ако са напълно наясно с потенциалните рискове.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, който е на 40 години, заяви пред репортери в четвъртък, че би бил готов да вземе AstraZeneca „когато дойде моят ред“.

Канцлерът Ангела Меркел също заяви, че е готова да се ваксинира с ваксината на англо-шведската компания, когато дойде нейният ред.

Усилията за обсъждане на ефективността на удара сред възрастните хора бяха подкопани от 71-годишния министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, който заяви пред най-продавания ежедневник „Билд”, че не планира да приема AstraZeneca.

„Отговорът на призива на Йенс Шпан (към възрастните хора) е не“, каза Зеехофер и добави, че няма нищо против AstraZeneca, но не иска да я подкрепя.

Няколко други държави, включително Франция, Испания и Канада, също наложиха възрастови ограничения за препарата на AstraZeneca поради появата на редки, но много тежки кръвни съсиреци.

- реклама -