Германия спецслужби

Германските спецслужби: 17 джихадисти влезли в Европа като бежанци

Германските спецслужби имат сведения, че досега 17 привърженици на терористичната групировка Ислямска държава са успели да влязат в Европа като бежанци.

Това заявява в интервю за „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ ръководителят на Федерална служба за защита на конституцията Ханс-Георг Маасен.

Има достоверни данни, че 17 лица са пристигнали в Европа по заповед на ИД, казва Маасен, като уточнява, че повечето вече са убити или са по затворите.

Правоохранителните органи на федералната република получават стотици сведения, че заедно с бежанците в ЕС проникват ислямисти, но едва при незначителна част от тези данни в действителност има основание за проверка, добавя той.

До голяма степен става дума от страна на ИД за демонстрация на сила, тъй като организацията не се нуждае от използването на миграционните пътища, за да проникне в Европа. Това е силен политически сигнал, подчертава Маасен и отново повтаря, че Германия може да стане мишена на атентат, като този на истанбулското летище или преди това в Брюксел и Париж.

Германия, която прие повече от един милион бежанци през миналата година, е силно обезпокоена, че джихадисти може да се възползват от огромния човешки поток към ЕС, за да влязат инкогнито в европейското пространство.

- реклама -