Германските социалдемократи огласиха първите условия за „голяма коалиция“

Германските социалдемократи съобщиха своите първи условия за създаването на „голяма коалиция в Германия, съобщи изданието „Зюддойче цайтунг“ (Sueddeutsche Zeitung).

Още в събота канцлерката Ангела Меркел обяви, че е против провеждането на нови избори в Германия. Тя отбеляза, че сега е необходимо да се „разгледа възможността за преговори със социалдемократите“. Сега вестникът пише, че местната централа на социалдемократите в провинция Северен Рейн – Вестфалия нямат повече намерение да блокират „голяма коалиция“ и формулират ключови точки, по като основа за преговори.

Сред тях социалдемократите посочват по-високи пенсии, въвеждане на застраховане на жителите и увеличаване на данъците върху имущество с голяма стойност.

Отбелязва се, че Социалдемократическата партия на Германия (СДП) се отнася „с голямо недоверие“ към въпроса за „голяма коалиция“, но при това смята, че е необходимо да подходи към ситуацията „отговорно“.

В петък Социалдемократическата партия (СДП) се съгласи да участва в преговори с канцлера Ангела Меркел.

Страната с най-мощната икономика в Европа бе обхваната от политически сътресения, след като проучвателните преговори за коалиция между консерваторите на канцлера, либералите от Свободната демократична партия (СвДП) и Зелените се провалиха.

„Няма да създаваме пречки само заради самите пречки“, каза лидерът на СДП Мартин Шулц, отказвайки се от досегашната си категорична позиция, че партията му отива в опозиция. Той обаче допълни, че създалата се ситуация няма „автоматично“ решение – което може да е под формата на коалиция или подкрепа за правителство на малцинството, и преди да бъдат предприети действия, трябва първо да се получи одобрението на ръководството на партията.

На парламентарните избори в германия на 24 септември консервативният блок на Меркел завърши на първо място, но с рекордно ниски резултати. Така, без категорично мнозинство, канцлерът трябваше да търси коалиционната подкрепа на СвДП и Зелените. Проучвателните преговори между тях обаче не успяха да завършат със споразумение, като основни пречки пред него бяха въпросите за миграцията, климата и европейската политика.

- реклама -