Германските служби предупредиха за потенциална опасност от терористични атаки в железопътния транспорт

Железопътният транспорт в западните държави е изложен на потенциална опасност от терористични атаки, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Според Федералната криминална полицейска служба на Германия влаковете все повече попадат в полезрението на радикалните ислямисти като потенциални мишени за нападения, които може да бъдат извършени чрез саботаж на релсите.
„Атаки от този вид са допустими в Германия“, алармира говорител на службата пред местни медии.

По-рано терориситчната групировка „Ал Кайда“ призова в публикуван в списание текст за извършването на нападения в железопътния транспорт на западните държави.

„Дори ако в статията няма конкретно споменаване на Германия, подобни атаки са възможни и във ФРГ“, предупреди говоерителят на Федералната криминална полицейска служба.
В интернет форум, тясно свързан с екстремистката групировка „Ислямска държава“, през юли бяха обсъдени начините за предизвикване на дерайлиране на влаковете в Европа. Търсеният ефект е като този от инцидента в Бад Айблинг от 2016 г., който завърши с 12 загинали и десетки ранени. Въпреки това, конкретни индикации за планирани атаки в Германия не са известни а властите, увери говорителят на Федералната криминална полицейска служба.

- реклама -