Навални Новичок
сн. БГНЕС

Германски медици: Състоянието на Навални остава тежко

Състоянието на известния руски опозиционер Алексей Навални остава тежко, но стабилно, след като миналата седмица бе транспортиран в Берлин по искане на неговата съпруга.

Навални почувствал неразположение по време на полет, след което изпадна в кома. Той бе хоспитализиран на 20 август в Омск. Въз основа на резултатите от изследванията, омските лекари нарекоха основната диагноза „метаболитно нарушение“, което е предизвикало рязък спад на кръвната захар. Каква е причината за нарушението, обаче, все още не е ясно. В изследвания на кръвта и урината на Навални в руска болница не са били открити отрови.

Два дни по-късно пациентът в тежко състояние бе транспортиран със самолет до берлинската клиника „Шарите“, чиито лекари предварително определят диагнозата като отравяне с вещество от групата на холинестеразните инхибитори. Конкретният токсичен агент, според изявлението, все още не е известен.

Лекарите от берлинската болница „Шарите“ са поискали съдействие от германската армия, за да изяснят дали срещу Алексей Навални е употребено бойно отровно вещество.

Лекарите са отправили запитване и към британския център за химическо и биологическо оръжие в Портън Даун и разследващата платформа Bellingcat, която изнесе много информация по случаите с отравянето на Сергей Скрипал и българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

А канцлерът Ангела Меркел всеки ден получавала подробна информация за състоянието на Навални.

- реклама -