балтийските

Германски изтребители поеха въздушната охрана на балтийските републики

Германски изтребители поеха въздушната охрана на балтийските републики на тържествена церемония в базата Емари край Талин. Това съобщиха от главния щаб на Естонските въоръжени сили.

Германски пилоти и четири изтребителя Eurofighter Typhoon замениха контингента на Великобритания, който охраняваше въздушното пространство над Естония, Латвия и Литва от 28 април.

„Искам да напомня на всички, че само преди три години в Емари нямаше ротация на самолети на съюзниците и живеехме в коренно различна ситуация по отношение на сигурността. Уверявам ви, че присъствието ви тук е силен сигнал за единството на НАТО и, разбира се, не гледаме на вашия принос като нещо, което се разбира от само себе си. Много благодаря за създаденото от вас чувство за сигурност”, заяви на церемонията на съюзниците министърът на отбраната на Естония Ханес Хансо.

Трите балтийски републики нямат свои самолети за въздушно патрулиране.

Затова след влизането им в НАТО през април 2004 г., охраната на въздушното им пространство ротационно се поема от страни членки на пакта. Самолетите са базирани в Литва на летище Зокняй, близо до град Шауляй.

От 2014 година авиобазата Емари стана допълнителна площадка за самолети на НАТО.

- реклама -