сн. БГНЕС

Германски експерт: В преговорите с Турция България е „гласът на разума“,

Гералд Кнаус, съветник по миграцията на германското правителство: България може да играе важна роля в ново споразумение на ЕС с Турция за мигрантите.

До дни ЕС трябва да сключи ново споразумение за бежанците с Турция. За това настоява в специално интервю за „Хоризонт“ експертът по миграция Гералд Кнаус, автор на споразумението от 2016 година.

Според Гералд Кнаус, политически съветник по въпросите на миграцията на германското правителство, гласът на София в преговорите с Турция е „гласът на разума“ в дебата в ЕС.

„Според мен България може да играе важна роля, защото България е директно засегната. Много е важно да имаме добри и стабилни отношения със съседите си, стъпващи върху взаимния интерес. България има сухопътна и морска граница с Турция. Успешната интеграция на бежанците в Турция, финансирана от ЕС, е в интерес на всички държави, които се намират на пътя на мигрантите. България може както в рамките на ЕС, така и в отношенията с Турция да работи за такива отношения“, каза Кнаус в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Според него новата сделка между Брюксел и Анкара трябва да бъде разширена и Турция да се ангажира да приема на своя територия и бежанци, които преминават през сухопътна граница.

„Няма да е лесно да сключим такава сделка, но трябва да опитаме, защото е важно“, категоричен е Гералд Кнаус.

Споразумението за миграцията между Турция и Европейския съюз трябва да се преразгледа, защото не се изпълнява, заявил снощи президент Реджеп Тайип Ердоган на германския канцлер Ангела Меркел в телефонен разговор.

Че Ердоган ще използва бежанците като средство за натиск, можеше да се очаква. Че военните действия в северната сирийска провинция Идлиб ще увеличи миграционния натиск на турско-сирийската граница, беше абсолютно сигурно. Че условията в препълнените бежански центрове на гръцките острови в Егейско море ще взривят обществеността там, беше въпрос на време.

На този фон Европа се изненада, отново, когато на границата между Турция и Гърция започнаха да прииждат бежанци с надеждата да достигнат до Обетованата земя. Отново, защото сцените от 2015 г. не би трябвало толкова да са избледнели.

Гералд Кнаус, авторът на споразумението между ЕС и Турция за бежанците, си ги спомня добре. И недоумява, как е възможно европейците да се окажат отново толкова неподготвени.

източник: БНР

- реклама -