Германия Турция правителство Ердоган членство смъртно наказание

Германската промишленост ще отдаде предпочитания на единния пазар

Германската промишленост ще придаде приоритетно значение на единния пазар и на стокообмена в ЕС

Макар това да има последици за търговските й отношения с Великобритания след Брекзита. Това посочиха редица
икономически ръководители в днешния брой на сп. „Обзървър“, предаде АФП.

Техните изявление поставят в трудно положение Дейвид Дейвидсън, британския министър, отговарящ за Брекзита, който бе заявил, че германските компании и най-вече автомобилостроителните, щели да окажат натиск върху правителството си, за да запазят търговията си с Великобритания, важен пазар за техния износ.

„Защитаването на единния пазар, който е основният европейски проект, трябва да бъде приоритетът на Европейския съюз“, поясни Дитер Кемпф, председател на Германската федерация на индустриалците /BDI/.

„Отговорност на британското правителство е да ограничи щетите /причинени от Брекзита – бел. ред./ и от двете страни на Ламанша“, допълни той.

Инго Крамер, президент на Федерацията на работодателите /BDA/ е на мнение, че единството на оставащите 27 страни членки е най-големият приоритет.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей иска да извади страната си от единния европейски пазар и от митническия съюз, за да ограничи свободното движение на хора и да изработи нови търговски споразумение с другите страни. Тя бе насърчена в тази насока от президента на САЩ Доналд Тръмп, който заяви вчера, че много скоро ще бъде сключено „много важно“ споразумение между Великобритания и САЩ.

- реклама -