Германската полиция издирва сириец, готвел атентат

Германската полиция съобщи, че 22-годишен сириец е издирваният заподозрян при акцията в град Кемниц. Той е заподозрян в подготвянето на терористична атака на територията на страната. Така часове след паниката в града стана ясно каква е заплахата за сигурността на местните хора.

Властите в провинция Саксония са издали заповед за ареста на Джабер Албакар, за когото се знае, че е роден в Сирия през януари 1994 г.

Арестувани са трима души по подозрение, че са били в контакт с издирвания сириец.

Албакар е заподозрян в „подготвянето на бомбена атака“

По-рано днес част от германския град Кемниц беше въведено извънредно положение заради заплаха от възможен терористичен акт. Досега обаче не беше ясно от къде идва предполагаемата заплаха.

Силите на реда извършиха евакуация на част от жилищната зона „Фритц Хекерт“, където се предполага, че се укрива издирваният.

„Ние провеждаме голяма операция в Кемниц след подозрение за подготвян бомбен атентат… издирваното лице не може да бъде намерено“, каза говорител на полицията в провинция Саксония.

Затворена е централната гара в града.

Евакуация

Семейства, живеещи въъв „Фритц Хекерт” казват, че са били събудени рано сутринта от полицаи с автоматични оръжия, които са им наредили да напуснат домовете си. Жителите са били извозвани с автобуси.

В медиите и социалните мрежи се появиха снимки на предполагаемия издирван от полицията мъж, но властите отказаха да потвърдят дали това наистина е той.

Според местната телевизия акцията на полицаите е започнала още през нощта, след като е получен сигнал за човек, опасан с колан с взривове. Той не е открит, но в жилището му са намерени големи количества експлозии.

Жилищната зона „Фриц Хекерт” е една от най-големите жилищни центрове в бившата комунистическа Източна Германия, където някога са живели до 90 000 души. Впоследствие част от жителите напускат мястото и много от блоковете остават необитаеми.

- реклама -