Германската полиция: Инцидентът на коледния базар в Берлин е атентат

Германската полиция вече разглежда произшествието на столичния площад Брайтшайд като вероятен атентат, а не като нещастен случай. Това съобщи полицейското управление в Берлин.

При инцидента загинаха 12 души, а 48 са ранени

„Всички действия на полицията във връзка с вероятен атентат на Брайтшайдплац се провеждат при високо ниво на готовност и щателно”. Това гласи съобщение на официалната страница на берлинската полиция в „Туитър”.

Според следователите камионът е бил насочен умишлено в множеството посетители. „Човекът, открит мъртъв в камиона, не го е управлявал, когато се е врязал в хората на Брайтшайдплац”, съобщава полицията.

Първата оценка на следствието за станалото беше „нападение”

Но вътрешният министър Томас де Мезиер призна, че има много данни в полза на версията за атентат.

В понеделник вечерта камион с ремарке се вряза в хората на коледния базар в центъра на Западен Берлин на Брайтшайдплац. Инцидентът стана в близост до търговската улица Курфурстендам. Превозното средство успя да измине 80 метра на територията на базара. 48 души са в болница, като състоянието на някои е тежко.

Водачът на камиона може да е бежанец от Пакистан, съобщи в. „Велт”. Той се позова на силите за сигурност. Според изданието, заподозреният е поискал убежище във ФРГ на 16 февруари тази година. „Велт” пише, че той е бил известен на полицията, защото бил свързан с престъпници, но не се съобщава нищо за негови връзки с радикални групировки.

- реклама -