Германската полиция е извършила обиск във връзка със скандала с изтичането на данни

Служители на Федералната криминална служиба са извършили обиск в апартамент на 19-годишен мъж от Хайлброн във връзка със скандала с кражбата и изтичането на данни на германски политици и известни личности, съобщава националният ежедневник Die Welt, като се позовава на доклад от телевизионния канал ARD и радио RBB.

Според източници от кръговете по сигурността 19-годишният мъж работи в ИТ-сектора. Той е бил „разпитван няколко часа“ от представителите на правоохранителните органи.

Длъжностни лица от Федералната криминална полицейска служба са извършили обиска още в неделя сутринта – проверени са помещенията в дома му и дори битовите му отпадъци. В резултат властите са конфискували техническо оборудване. Предполага се, че младият мъж е контактувал с хакера, отговорен за кражбата на данни. Псевдонимът му е „Орбита“.

Федералната служба на криминалната полиция не е коментирала разпространената в медиите информация.

Кражбата на лични данни на стотици германски политици и знаменитости стана публично достояние в петък. Връзките към записите бяха разпространени чрез профил в „Туитър“, който бе спрян почти незабавно. Жертвите на кражбата са станали представители на всички партии в Бундестага, с изключение на „Алтернатива за Германия“.

След инцидента от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) настояха за отговори от федералния министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер (ХСС). Той трябва бързо и точно да обясни „кои власти и кога са разбрали за атаката, и как са реагирали след нея“, подчерта генералният секретар на ГСДП Ларс Клингбайл. „Това трябва да е приоритет за Зеехофер. Става въпрос за защитата на нашата демокрация“, допълни социалдемократът.

На свой ред Зеехофер обеща отговори за мащабната кражба на данни на водещи политици и известни публични личности най-късно до средата на следващата седмица.

- реклама -