Германия

Германия засилва мерките за борба с тероризма

Германия засилва мерките за борба с тероризма, съобщават днес германски медии.

Министърът на вътрешните работи на германия Томас де Мезиер се готви да огласи поредица от нови мерки срещу терора.

Стъпката е предприета след двете терористични атаки през юли, отговорност за които пое „Ислямска държава“.

Терористичната заплаха в Германия остава висока

„Заплахата от тероризъм е висока, федералната и регионалната полиция са изключително натоварени”, изтъкна германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер пред журналисти в Бремен. Същата позиция повтори на брифинг и говорителят на министерството на вътрешните работи Тобияс Плате.

Новите мерки ще бъдат огласени утре

Те включват ускоряване на процедурата по експулсиране на търсещи убежище хора, които са обвинени в извършване на престъпления, съобщи в. „Билд“.

Де Мезиер планира да направи „заплахата за обществената сигурност“ основание за депортиране на мигранти.

Лекарите също ще могат да не се съобразяват със задължението си за конфиденциалност, като при специални случаи на тях ще им бъде разрешено да информират властите дали техните пациенти не представляват потенциална заплаха за населението.

Затягането на мерките идва след двете атаки, извършени от мигранти в южната провинция Бавария – нападение с брадва във влак във Вюрцбург и самоубийствен атентат в Ансбах. Във Вюрцбург 17-годишен нападател беше застрелян от полицаи, след като нарани петима души. В Ансбах 15 души бяха ранени, след като неуспял да получи убежище сириец се самовзриви пред музикален фестивал, при което загина само той.

Също така се очаква Де Мезиер да подпише следващата седмица декларация с вътрешните министри на провинциите от Християндемократичния съюз (ХДС) на Ангела Меркел и Християнсоциалния съюз (ХСС). Документът призовава към още повече мерки по сигурността и антитероризма, съобщиха от медийната група RND, която публикува над 30 регионални вестника.

Тези допълнителни мерки ще включват забраната на носенето на бурки, премахване на възможността за двойно гражданство за германските граждани и засилване на присъствието на полицаи във влаковете, както и по железопътните гари и летищата.

В декларацията се призовава и за набирането на 15 000 полицаи до 2020 г. и за мерки за спиране на финансирането на джамии от екстремистки организации. Предвижда се още да има възможност за експулсиране на чуждестранни религиозни лидери, които проповядват омраза.

- реклама -