Германия задържа

Германия задържа трима терористи за връзки с атентатите в Париж от ноември

Германия задържа трима терористи за връзки с атентатите в Париж от ноември.

Задържаните са заподозрени за връзки с „Ислямска държава“ и са свързани с терористичните нападения в Париж през ноември. Това съобщи вътрешният министър в Берлин Томас де Мезиер.

Заподозрените минали през балканския маршрут

Арестуваните са влезли на територията на Европа през т. нар. балкански маршрут и са използвали фалшиви документи. Те са преминали през Гърция и Турция, преди да пристигнат в Германия в средата на ноември.

„Според това, което знаем засега, разследването на федералната криминална агенция сочи към връзки с парижките нападатели от ноември 2015 г.“, каза министърът.

Той допълни, че предполагаемите терористи са арестувани след продължително наблюдение и подслушване на техните мобилни телефони, така че няма опасност от извършването на нападение в страната.

Мъжете са използвали същите мрежи за трафик на мигранти и са имали фалшиви сирийски паспорти, изработени в същите работилници, от които идват документите на атентаторите от френската столица, допълни Де Мезиер.

Тримата бяха задържани по време на акция в Северна Германия, в която участие взеха над 200 служители на реда.

Мъжете на 17, 18 и 26 години са заподозрени в организирането на атентат или в очакване на инструкции за извършване на такъв.

Възможно е арестуваните да са част от т. нар. „спяща клетка“

Задържаните са разполагали с мобилни телефони и четирицифрени суми в американски долари, както и фалшиви сирийски паспорти, дадени им от „Ислямска държава“, се посочва в съобщение на прокуратурата.

Заповедта за ареста им беше издадена миналата седмица и се основава на събраната разузнавателна информация за дейността им в страната.

- реклама -