Меркел, Германия, мерки, заведения, събирания, спорт

Германия въвежда драстични ограничения от понеделник

Правителството на Германия се опитва да постави под контрол разпространението на коронавируса в страната и за целта въвежда драстични ограничения от понеделник.

След съвещание на канцлера Ангела Меркел с премиерите на германските провинции е взето решение от 2 ноември да влязат в сила ограничения, с които управляващите се надяват до Коледа да успеят да се справят с нарастващия брой заразени, съобщи ARD.

Според информацията, събитията с развлекателен характер ще бъдат забранени. Театрите, оперите и концертните зали до края на месеца трябва да останат затворени. Ограниченията ще засегнат свободното време и любителския спорт, като някои видове спорт ще бъдат временно забранени. Всички професионални спортни състезания, включително Бундеслигата, през ноември ще се провеждат без зрители.

Съвместният престой на обществено място е разрешен само за членове на едно домакинство, които могат да се съберат с друго домакинство, но максималният брой лица е десет души.

Нарушенията на тези ограничения за контакт ще бъдат санкционирани от регулаторните органи.

Всички заведения от 2 ноември трябва да затворят за срок от един месец, като остава да работи доставката на храна по домовете.

След около две седмици канцлерът и премиерите на провинциите ще разговарят отново, за да обсъдят напредъка в постигането на целите и евентуалните по-нататъшни съгласувани действия.

Съгласно плановете на финансовия министър Олаф Шолц и министъра на икономиката Петер Алтмайер, фирми, които са пострадали сериозно вследствие въвеждането на новите ограничения, ще бъдат компенсирани от правителството.

По предварителни изчисления, разходите за четири седмици ще възлязат на седем до десет милиарда евро.

Компенсацията на загубите на малките предприятия ще бъде покрита до 75 %, а на по-големите – до 70 %, като за ориентир ще служат данните за печалбите през ноември 2019 г.

- реклама -