Германия удължава мерките до 28 март и започва плавното им отхлабване

Германия ще отвори отново несъществени предприятия от следващия понеделник, след почти три месеца принудително затваряне поради пандемията, и ще позволи частни срещи на до пет души от два дома, съобщава „Дойче Веле“.

Това са две от основните споразумения на срещата между канцлера Ангела Меркел и правителствените ръководители на 16 федерални провинции в плаха първа стъпка към деескалация, въпреки факта, че цифрите в страната повече от седмица са в застой. Останалите ограничения продължават до 28 март.

Властите си оставят опция да активират „аварийна спирачка“, за да спрат и дори да обърнат стъпки в процеса на деескалация на местно ниво, ако кумулативната честота за седем дни надхвърли 100 случая на 100 000 жители за три дни.

Срещата на Меркел с правителствените ръководители изготви пътната карта за деескалация на страната със сериозни ограничения върху обществения живот и икономическата дейност от ноември.

Във възобновяването са включени бизнеси като фризьорски салони, които работят от понеделник, и училища, които започнаха да отварят врати на 22 февруари, макар и само в първите класове на началното училище, в малки групи и по няколко часа на ден./

- реклама -