Спутник Комисия по здравеопазване, Спутник V, ваксина, достъп
сн. БГНЕС

Германия смята да закупи 30 млн. дози „Спутник V”

Германия води преговори с Русия за закупуване на 30 милиона дози от коронавирусната ваксина „Спутник V”, след като бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

„Германия договаря 3 х 10 милиона дози за юни, юли и август. Условието за това е бързото одобрение на ваксината от страна на ЕМА“, написа в Туитър премиерът на Саксония Михаел Кречмер.

Той публикува туита след срещата си с руския министър на здравеопазването Михаил Мурашко по време на посещението си в Москва, чийто фокус трябваше да бъдат отношенията в областта на културата с Русия, съобщи АФП.

Германия предизвика полемика в началото на април, когато заяви, че е започнала преговори с Русия за закупуване на дози от ваксината „Спутник V”, без да чака координирани действия на ЕС.

Здравният министър Йенс Шпан заяви, че най-голямата икономика в Европа търси „обвързващ ангажимент, какви количества и кога могат да стигнат до Германия след одобрение от регулатора“.

Преговорите се провеждат в момент, когато двете страни дискутират деликатни въпроси, включително многократните руски кибератаки срещу Запада, отношението на Кремъл към лидера на опозицията Алексей Навални и ескалиращото напрежение по границата с Украйна.

Досега Германия е координирала закупуването на ваксини с ЕС.

Масовата ваксинация в страната започна в края на декември и се използват препаратите на Pfizer/ВioNTech, AstraZeneca и Moderna.

Очаква се през следващите седмици в ЕС да започне прилагането и на четвърта ваксина – тази на Johnson & Johnson.

Южната провинция Бавария и източната провинция Мекленбург-Западна Померания вече обявиха планове за предварителна поръчка на дози „Спутник V”.

EMA стартира непрекъснат преглед на ваксината „Спутник V”, която може да стане първата незападна ваксина срещу коронавирус, одобрена за употреба в 27-членния блок. /

- реклама -