Германия смекчава корона ограниченията

От понеделник германските провинции минават към нов етап на смекчаване на огранименията срещу разпространението на коронавирусната зараза. В духа на германския федерализъм всяка провинция се справя с пандемията по свой си начин: някъде правилата са по-строги, накъде по-меки, навсякъде глобите да различни, както и равнището на контрол. Силно се различава и епидемичната обстановка.

От 25 май ресторантите ще бъдат отворени в почти всички провинции. В някои те вече работят, например в Берлин. Изключение остава провинция Саксония-Анхалт. В Бавария бирариите и ресторантите ще работят само на открито.

Хотелите, мотелите и общежитията вече са достъпни за туристите в Хамбург, Хесен, Рейнланд-Пфалц, Саар, Саксония и Тюрингия. От понеделник те отварят врати и в провинциите Бремен, Долна Саксония, Северен Рейн-Вестфалия, Шлезвиг-Холщайн. В Мекленбург-Горна Померания до 25 май действаше забрана за влизане в тях на жители от други провинции, но от понеделник хотелите и туристическите бази ще могат да приемат туристи от цялата страна.

Освен това в Мекленбург-Горна Померания отварят кината, театрите и басейните. В кинотеатрите броят на посетителите ще бъде ограничен в зависимост от площта на залите. Зрители трябва да спазват дистанция от 1,5 метра, ако не са членове на едно семейство. Служителите са длъжни да носят маски. Ръководствата на кинотеатрите трябва да записват личните данни, за да може при необходимост да се проследи веригата на заразяванията.

Всяка провинция има собствени предписания. Ако в град Кил, провинция Шлезвиг-Холщайн, някой поиска да отиде на ресторант, трябва предварително да попълни анкета с адреса и телефона си. Но в Северен Рейн-Вестфалия такова правило няма. В много ресторанти личните данни се пр0едставят на място. В Бремен това е задължително, но в Берлин е само препоръка. Високите столчета пред бара остават неизползваеми.

Из цяла Германия все така действата правилата за физическа дистанция. В ресторантите масите са разположение на разстояние 1,5 метра една от друга.

- реклама -