Хелмут Кол прощаване Германия

Германия се прощава с Хелмут Кол

В берлинската катедрала „Св. Хедвиг“ бе проведена прощална церемония за бившия канцлер на ФРГ Хелмут Хол.

Той почина на 16 юни на 87-годишна възраст. На възпаменателната служба присъстваха канцлерът Ангела Меркел, държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер и редица депутати от Бундестага.

Решението за провеждане на допълнителна церемония в Берлин за изпращане на „стария канцлер“ бе взето, за да бъде дадена възможност на неговите сънародници да се простят с канцлера, под чиято егида бе извършено обединението на Германия.

Европейският държавен акт за прощаване с Кол ще бъде проведен на 1 юли в сградата на Европейския парламент в Страсбург, след което той ще бъде погребан в Шпайер – град в югозападната част на федералната провинция Рейнланд-Пфалц.

Изборът за официалните чествания на паметта на Кол в Страсбург и Щпайер беше посрещнат с неодобрение от сина му Уолтър. Миналата седмица той публично призова церемонията да се състои при Бранденбургската врата, един от символите на германската столица.

Опелото ще започне в събота сутрин с държавна церемония в Страсбург. Там своята почит ще демонстрира и настоящият канцлер Ангела Меркел. Според информация на „Süddeutsche Zeitung“ се очаква и руският премиер Дмитрий Медведев да произнесе реч.

В ранния следобед, ковчегът с тялото на Кол ще бъде пренесен с хеликоптер до Лудвигсхафен. Оттам ще се транспортира до родното му място, където през нощта е планирана панихида в тесен кръг.

- реклама -