Германия
сн. БГНЕС

Германия се отказва от тежките ограничения за Великден, Белгия пък затяга мерките

Германските власти съобщиха, че обявените вчера по-строги мерки в страната по време на католическите Великденски празници няма да бъдат приложени, съобщиха от МВнР. Предвиждаше се петте дни от 1 до 5 април 2021 г. да бъдат почивни с максимално ограничаване на контактите и затваряне на ресторантите на открито, като на 3 април бе планирано да работят само хранителните магазини.

По информация на българското посолство в Берлин според взетото днес решение по време на празничните дни ще са валидни общите ограничителни мерки в страната. Припомняме, че на 23 март 2021 г. поради прогресивното увеличаване на случаите на заразени с Covid-19 в Германия федералното правителство взе решение да удължи въведените ограничения до 18 април 2021 г.

Остава възможността за въвеждане на евентуални допълнителни мерки, в случай че честотата на заразяване за последните 7 дни в дадена федерална провинция (или в три последователни дни в даден регион) надвиши 100 на 100 000 души. В такава ситуация на втория работен ден се въвеждат по-строги ограничения.

В Белгия ще пазаруват само с предварителна уговорка с магазините.

сн. БГНЕС

По-малко от месец, след като Белгия официално отпусна част от мерките за борба с коронавируса, страната навлиза в четириседмичен период с нови мерки. Те ще се прилагат от събота, 27 март и ще останат в сила поне четири седмици.

По време на днешната пресконференция премиерът на страната Александър Де Кроо призна, че решението за „великденската пауза“, е било взето трудно. Той свика днес спешно заседание на консултативния комитет, за да бъдат обсъдени бъдещите мерки.

От събота отново затварят врати фризьорските и козметичните салони, салоните за масаж и да татуировки и пиърсинг. Магазините за несъществени стоки ще работят при нови правила и ще имат право да обслужват клиенти само след предварителна уговорка. Броят на допуснатите едновременно клиенти зависи от размера на магазина, но максимумът е 50 души. В магазина имат право да влязат заедно двама души от едно и също домакинство.

Магазините за хранителни стоки, хигиенни материали, дрехи, цветя и растения, телекомуникационни уреди и вестници, аптеките и книжарниците ще продължат да приемат клиенти без уговорка.

Допуска се на открито да се среща група от максимум четирима души. Това изключва деца до 12-годишна възраст и по-големи семейства. Остава задължителна дистанционната работа. Ще има „допълнителен контрол и по-строги санкции“ за компании, които не спазват правилото. Работодателите трябва да водят регистър кой и кога ще присъства на работното си място. Публичната администрация също ще трябва да се придържа към правилата за дистанционна работа.

Забраната за несъществени пътувания ще остане в сила по време на великденските празници.

Без промяна остават правилата за вечерния час. Мярката е в сила между полунощ и 5:00 ч. във Фландрия и Валония и от 22:00 ч. до 6:00 ч. за региона на столицата Брюксел.

От понеделник ще бъдат преустановени всички часове в началното, средното и висшето образование. Детските градини могат да останат отворени.

- реклама -