"Северен поток-2", санкции, САЩ

Германия реагира остро на щатските санкции срещу „Северен поток-2“

Берлин внимателно следи ситуацията в САЩ около проекта за газопровода „Северен поток-2“, позицията по отношение на екстериториалните санкции е – Берлин ги отхвърля.

Това заяви говорителят на германското Министерство на икономиката на брифинг.

„Както знаете, ние наблюдаваме развитието около „Северен поток-2″, включително развитието в САЩ. Нашата принципна позиция по отношение на екстериториалните санкции е ясна. Ние ги отхвърляме“, заяви говорителят на министерството за РИА Новости.

По-рано официалният представител по енергетиката в Бундестага от фракцията „Алтернатива за Германия“ Щефан Котре заяви, че Берлин трябва да отговори със санкции на новите действия на САЩ срещу „Северен поток-2“.

„Имаме работа с елементи на икономическа война, която САЩ водят, опитвайки се да издигнат на пазара собствената си енергийна индустрия по нечестни начини. От страна на германското правителство е безотговорно да се допуска това“, заяви депутатът.

Законопроектът за санкциите срещу „Северен поток-2“ беше внесен в Сената на САЩ. Той предлага да се въведат санкции срещу застрахователните компании, работещи с кораби, ангажирани в газопровода. Документът беше подкрепен от петима сенатори от двете партии, включително влиятелния тексаски сенатор Тед Круз.

- реклама -