Германия предупреди Турция да забрави за ЕС ако върне смъртното наказание

а всички

„Ние имаме ясна позиция по този въпрос, тя не се е променила – страна, която прилага смъртно наказание не може да бъде член на ЕС. Въвеждането на смъртното наказание Това ще означава край на преговорите“, заяви той.

Идеята за смъртното наказание бе лансирана от властите след неуспешния опит за преврат през лятото. След остри реакции в ЕС, темата за кратко мина на заден план, но вчера Ердоган заяви, че правителството му ще поиска от парламента да обсъди и приеме възстановяване на смъртното наказание за участниците в преврата от юли.

Съветът на Европа също предупреди Анкара

„Изпълнението на смъртни присъди е несъвместимо с членството в Съвета на Европа“, заявиха от организацията, към която принадлежи и Турция.

Предупреждение отправи и австрийският министър на външните работи Себастиан Курц, който също заяви, че подобно връщане към старите практики ще затвори вратите на страната към ЕС.

„Смъртното наказание е жестока и нехуманна форма на наказание, която трябва да бъде премахната в световен мащаб и е в категорично противоречие с европейските ценности“, каза Курц пред Австрийската информационна агенция.

- реклама -