Германия пред удължаване на карантината

Германският канцлер Ангела Меркел ще проведе онлайн конференция с ръководителите на 16 федерални провинции в страната, за да се договори за продължаване на строгата карантина поради продължаващото разпространение на коронавируса. Експертите не се съмняват, че ограничителните мерки ще продължат до края на януари, съобщава ТАСС.

Регионите се съгласни да удължат карантината, разликите са само по време. Някои искат удължаване за две седмици, други за три. По отношение на училищата също няма единство: някъде те искат да разрешат присъствени уроци, но само за начални класове, а някъде смятат, че такава стъпка е твърде рискована. Вестник „ Билд“ вече съобщи, че Меркел се е съгласила по принцип да удължи блокирането.

Против ограничителните мерки са от дясната партия „Алтернатива за Германия“. „Вместо да удължаваме ограниченията за неопределено време, трябва да се съсредоточим върху защитата на хората в риск“, каза заместник-председателят на партията Стефан Брандър.

Сега в Германия е в сила втора национална карантина. Първата беше през пролетта. Поради новата вълна на пандемията в началото на ноември кафенета и ресторанти бяха затворени, но това не беше достатъчно. В средата на декември трябваше да се затегнат правилата значително и да се затворят почти всички търговски обекти и образователни институции. Предполагаше се, че мерките ще бъдат в сила до 10 януари.

На 16 декември в Германия влязоха в сила строги карантинни мерки. Всички търговски обекти са затворени, с изключение на хранителни, битови и някои други магазини, продаващи жизненоважни стоки. Театрите, музеите, фризьорските салони, салоните за красота не работят, учениците са на дистанционно обучение.

От началото на пандемията в Германия са установени 1 775 513 заразени, 34 574 пациенти с коронавирус са починали. Според последните данни през изминалия ден са заразени 9 847 души, което е почти три пъти по-малко от средата на декември. Експертите не смятат тези статистически данни за показателни, тъй като поради почивки в страната са направени по-малко тестове и не са регистрирани всички случаи.

- реклама -