Меркел избори ХДС ХСС шансове канцлер Бундестаг

Германия реже социалните помощи за нови мигранти

Германското правителство одобри закон, който няма да се допуска граждани от други страни от Европейския съюз, които не са работили в Германия, да кандидатстват за пълно обезщетение при безработица през първите пет години на пребиваването си в Германия.

Планът на министъра на труда Андреа Налес ще влезе в сила, ако бъде одобрен от парламента.

С новия закон ще се спестят милиарди евро на местните власти.

Необходимостта от него възникна, след като през 2015 г. и 2016 г. федерален съд постанови, че неработещи граждани на Европейския съюз имат право на социални помощи след шестмесечен престой в Германия. Преди това съдебно решение граждани на други страни от ЕС нямаха право на такива помощи.

Десноцентристкото правителство на канцлера Ангела Меркел предприема редица стъпки, за да спре поредицата поражения, които му бяха нанесени от антиимигрантстката партия „Алтернатива за Германия“ заради нарастващото разочарование от вълната бежанци и други мигранти.

Новият закон ще спре достъпа на граждани на Европейския съюз, които не работят в Германия, до социални помощи или обезщетения за безработица, ако не са живели в страната поне пет години.

Представители на властите обясниха, че промяната цели да гарантира, че дошлите в Германия си търсят работа активно, а не преживяват от помощи.

„Ясно е, че всеки който живее тук, работи тук и плаща данъци, има право на помощи от нашата социална система”, каза министърът на труда Андреа Налес.

Но онези, които никога не са работили и разчитат на държавно финансиране, за да се издържат, трябва да търсят социални помощи от родните си страни”.

Федералното правителство одобри законопроекта в бързи срокове след като британският премиер Дейвид Камерън, в опит да издейства отстъпки от Брюксел преди Брекзит, извоюва правото да наложи сходни ограничения на имигрантите от ЕС.

Засегнатите от промяната ще имат право да кандидатстват за едномесечна помощ.

Общо 474 000 имигранти от ЕС са получили социални помощи през юни, сочи федералната статистика, но не всички те са били безработни.

Граждани на Полша, България и Румъния са подали май-много молби.

 

- реклама -