Вървите Екатерина Захариева

Германия ни подкрепи: Вървите в правилната посока за съдебната реформа

Искаме да подкрепим българския министър на правосъдието Екатерина Захариева и българското правителство, което върви решително в правилната посока в съдебната реформа.

С тези думи германският федерален министър на правосъдието и на защитата на потребителите Хайко Маас посрещна в Берлин българския си колега Екатерина Захариева, съобщиха от правосъдното министерство.

„Работим в тясно сътрудничество и сме готови да предложим още помощ там, където е нужна. По съдебната реформа подкрепяме действията на българското правителство и бихме желали нашето взаимодействие да продължи. Имате пълната ни подкрепа“, каза още министър Маас.

Министърът в оставка Захариева е запознала германския си колега със законодателните инициативи на министерството, които вече са преминали през широко обществено обсъждане, но не са разгледани на две четения в Народното събрание. Това са промените в Наказателно-процесуалния кодекс, Семейния кодекс, Търговския закон, Наказателния кодекс, Закона за изпълнение на наказанията и задържането под страна и Закона за правната помощ, както и изцяло новите законопроекти за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица и законопроекта за физическите лица и мерките за подкрепа.

Захариева е разяснила детайли и около влезлите в сила два пакета с промени в Закона за съдебната власт, които въвеждат съдийското самоуправление, новите проверки на магистратите от страна на Инспектората на ВСС, нов ред за атестиране, кариерно израстване и дисциплинарно производство.

„Реформите са предизвикателство във всички държави от Европейския съюз. Важното е да са в правилната посока, както прави България. Реформирането в съдебната системата трябва да става с последователни и решителни крачки“, изтъкна министър Маас. Захариева го подкрепи: „Привърженик съм на еволюциите, не на революциите.“

Захариева е благодарила на министър Маас за активното участие на германски прокурор в техническата мисия на Службата за подкрепа на структурната реформа, която до края на годината трябва да изготви анализ на структурния и функционален модел на прокуратурата. Захариева е представила и плановете за въвеждане на електронно правосъдие, което вече е обезпечено с 35 млн. лв. по Оперативна програма „Добро управление“.

- реклама -