сн. БГНЕС

Германия отмени редица ограничения заради ковид за ваксинирани

Редица облекчения ще получат ваксинираните в Германия или такива, които са преболедували COVID. Това реши долната камара на германския парламент – гласувана беше отмяна на редица коронавирусни ограничения.

Новата мярка позволява на преболедували или ваксинирани хора да се срещат без ограничения в броя на участниците в тези събирания, а освен това няма да бъдат броени при събирания с неваксинирани, тоест ще се гледа само броят на неваксинираните при проверка дали са спазени лимитите за брой участници.

сн. БГНЕС
В подкрепа на отмяната гласуваха партиите от управляващата коалиция, както и Зелените и партия „Левите“. Либералната Свободна демократична партия се въздържа, а крайнодясната „Алтернатива за Германия“ гласува „против“.

Ако мярката бъде приета и в горната камара утре, тя може да влезе в сила още през този уикенд.

Гласуването идва в момент, когато броят на новозаразените в Германия бележи спад, а ваксинационната кампания напредва с добро темпо.

Вчера новозаразените за последните 24 часа са били 18 034, което е спад от 19 процента на седмична база.

Броят на изцяло ваксинираните в Германия е малко над 8%, а над 30% са получили поне една доза ваксина. В Германия се ваксинират над 1 милион инжекции на ден.

- реклама -