Германия отбелязва 26-ата годишнина от обединението

В Дрезден днес се провеждат тържествата по случай 26-тата година от обединението на Германия. Националният празник на федералната република минава под засилена полицейска охрана заради атаките на крайнодесни групировки срещу джамии и полицията през последните дни.

2600 полицаи охраняват празненствата, които тази година се провеждат в саксонската столица Дрезден. Властите са изправени пред двойно предизвикателство – заплаха от тероризъм и атаки на крайнодесни.

Още във вторник неизвестни хвърлиха две бомби – пред джамия и пред международния конгресен център. Полицията предполага, че мотивът за атаките е омраза към чужденците, а извършителите са крайнодесни. В неделя пък неизвестни, вероятно крайнолеви, подпалиха няколко полицейски коли.

 Германският канцлер Ангела Меркел се обърна към празнуващите с думите „Днес народът – това сме всички. Всеки има право да изрази мнението си, но не и да застрашава другите.

Ние сме народът е лозунгът, който се издига на протестните шествия на антимюсюлманското движение „Пегида“, чийто център е Дрезден. Лозунгът обаче е зает от протестите преди 26 години, когато източногерманците бутнаха стената и поискаха да се обединят със Западна Германия.

- реклама -